top of page
  • Ισαακίδης Γαβριήλ

Καθημερινή ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό


Η ασθένεια του 2019 (COVID-19) είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Ο ιός που προκαλεί COVID-19 είναι ένας νέος κορωνοϊός που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για έξαρση ιογενούς πνευμονίας στην Wuhan, της Κίνας.

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που είναι κοινές στους ανθρώπους και σε πολλά διαφορετικά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καμήλων, των βοοειδών, των γατών και των νυχτερίδων. Σπάνια, οι ζωικοί κορωναϊοί μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους και στη συνέχεια να εξαπλωθούν μεταξύ ανθρώπων όπως με το MERS-CoV, το SARS-CoV και τώρα με αυτόν τον νέο ιό (ονομάζεται SARS-CoV-2). Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ιός βητακορω νίνης ,όπως το MERS-CoV και το SARS-CoV.

Και οι τρεις από αυτούς τους ιούς έχουν την προέλευσή τους σε νυχτερίδες. Οι αλληλουχίες από Αμερικανούς ασθενείς είναι παρόμοιες με αυτές που δημοσίευσε αρχικά η Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή και μόνη πρόσφατη εμφάνιση αυτού του ιού από μια δεξαμενή ζώων.

Αρχικά, πολλοί από τους ασθενείς στο επίκεντρο της επιδημίας στην Wuhan, στην επαρχία Hubei της Κίνας, είχαν κάποια σύνδεση με μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζώντων ζώων, γεγονός που υποδηλώνει την μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο.

Αργότερα, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών αναφέρθηκε ότι δεν είχε έκθεση στις αγορές ζώων, υποδεικνύοντας την εξάπλωση μεταξύ ατόμων(άνθρωπος με άνθρωπο).

Ακολούθως, αναφέρθηκε η μετάδοση σε άτομα εκτός Hubei και σε χώρες εκτός της Κίνας,

Εξάπλωση στην κοινότητα

Οι περισσότεροι διεθνείς προορισμοί (ΗΠΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΙΡΑΝ,ΚΟΡΕΑ,ΙΤΑΛΙΑ,ΑΙΓΥΠΤΟΣ,ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ,ΓΑΛΛΙΑ και αλλες) έχουν τώρα κρούσματα που δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης. Αυτό συνεπάγεται ότι πλέον υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα (κοινοτική εξάπλωση). Η κοινοτική εξάπλωση σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεν είναι γνωστό πώς ή πού εκτέθηκαν.

Ο ιός πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο.

- Μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (σε απόσταση περίπου 2 μέτρων). - Μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόμια ή τις μύτες των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή ενδέχεται να εισπνευστούν στους πνεύμονες.Μπορεί κάποιος να διαδώσει τον ιό χωρίς να αρρωστήσει; Οι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί όταν είναι πιο συμπτωματικοί (οι ασθενέστεροι). Η εξάπλωση μπορεί να είναι δυνατή πριν οι άνθρωποι παρουσιάσουν συμπτώματα. Υπάρχουν αναφορές αυτού του τρόπου μετάδοσης με τον νέο κορωναϊό, αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα


Πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο ιός

Φαίνεται ότι μεταδίδεται εύκολα και επιβιώνει σε συνηθισμένες συνθήκες δωματίου αρκετές ώρες ή και ημέρες.


Συμπτώματα νόσου

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρή ασθένεια (ιογενή πνευμονία) και θάνατο σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση. * Πυρετός Βήχας Δυσκολία στην αναπνοή

Πονόλαιμος

αλλά και μυαλγίες ,αρθραλγίες αίσθημα κόπωσης ,διάρροια και εμετός (σπανιότερα)


Υπάρχει θεραπεία;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο CoViD-19. Έχουν εφαρμοστεί διάφορα σχήματα φαρμάκων που βελτίωσαν κάποιους ασθενείς αλλά όχι μεγάλο αριθμό.

Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19).


Πρόληψη


Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ασθένειας είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ιό.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν πάντα καθημερινές προληπτικές ενέργειες για την πρόληψη της εξάπλωσης των αναπνευστικών ασθενειών, όπως: Αποφύγετε την στενή επαφή με τους άρρωστους. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με έναν ιστό(πανί,μαντήλι), στη συνέχεια ρίξτε τον ιστό στα σκουπίδια. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες χρησιμοποιώντας ένα κανονικό οικιακό σπρέι καθαρισμού ή σκουπίστε.


Μάσκες προσώπου Ακολουθήστε τις συστάσεις των φορέων για τη χρήση μάσκας προσώπου.

Γενικά δεν συνιστάται στους ανθρώπους που είναι υγιείς να φορούν μάσκες για να προστατεύονται από αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα του COVID-19 για να αποτρέψουν την διασπορά της νόσου σε άλλους. Η χρήση μάσκας προσώπου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον σε κοντινό περιβάλλον (στο σπίτι ή σε ιατρείο). Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού πήγατε στο μπάνιο, πριν το φαγητό, και αφού φυσήξετε τη μύτη σας, μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Αν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με αλκοόλ με τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Πλύνετε πάντα τα χέρια με σαπούνι και νερό εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.

Η έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Ο ιός, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνεται περιορισμός των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων.


Σε περίπτωση που ασθενήσει κάποιος


Επικοινωνήστε με το γιατρό σας: Εάν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό και αναπτύξετε πυρετό και συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή καλέστε στην Ελλάδα το 1135 για πληροφορίες και τον ΕΟΔΥ 2105212054 για οδηγίες και εξέταση πιθανής μόλυνσης


Είμαι ασθενής απο Κοροναιό. Τί να κάνω;


Εάν είστε άρρωστοι με το COVID-19 ή υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το COVID-19, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε τη διάδοση της νόσου στους ανθρώπους στο σπίτι και την κοινότητά σας.

Μείνετε στο σπίτι εκτός και άν χρειαστείτε νοσηλεία

Μείνετε στο σπίτι: Οι ασθενείς που είναι ελαφρώς άρρωστοι είναι σε θέση να απομονωθούν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητες εκτός του σπιτιού σας, εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης. Αποφύγετε δημόσιους χώρους: Μην πηγαίνετε στην εργασία, στο σχολείο ή στους κοινόχρηστους χώρους. Αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς: Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, διαμετακόμισης με ταξίδια ή ταξί. Διαχωρίστε τον εαυτό σας από άλλους ανθρώπους και ζώα στο σπίτι σας Μείνετε μακριά από τους άλλους: όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να μείνετε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει. Περιορίστε την επαφή με τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα: Θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με το COVID-19, όπως θα κάνατε και γύρω από άλλους ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ότι τα κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα είναι άρρωστα με το COVID-19, συνιστάται ακόμη ότι οι ασθενείς με COVID-19 να έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Όταν είναι δυνατόν, να έχετε ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας φροντίζοντας τα ζώα σας ενώ είστε άρρωστοι. Κλήση πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας Εάν έχετε ένα ιατρικό ραντεβού, καλέστε τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης και πείτε του ότι έχετε ή ίσως έχετε COVID-19. Αυτό θα βοηθήσει το γραφείο του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης να λάβει μέτρα για να εμποδίσει τους άλλους ανθρώπους να μολυνθούν ή να εκτεθούν.


Φοράτε μια μάσκα προσώπου αν είστε άρρωστος Εάν είστε άρρωστος: Πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (π.χ. μοιράζοντας ένα δωμάτιο ή όχημα) ή κατοικίδια ζώα και πριν μπείτε στο γραφείο ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Εάν φροντίζετε για άλλους: Εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φορέσει μάσκα προσώπου (για παράδειγμα, επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε οι άνθρωποι που ζουν με το άτομο που είναι άρρωστος δεν πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους , ή θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο με το άτομο που είναι άρρωστο.


Καλύψτε τον βήχα σας και φτερνίστε Καλύψτε: Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με έναν ιστό όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Απόρριψη: Πετάξτε τους χρησιμοποιημένους ιστούς σε ένα γεμάτο δοχείο απορριμμάτων. Πλύνετε τα χέρια σας: Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή, εάν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, καθαρίστε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Καθαρίστε τα χέρια σας συχνά Πλύνετε τα χέρια: Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού έχετε φυσώντας τη μύτη, βήχετε ή φτάρνισμα. πηγαίνοντας στο μπάνιο. και πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων. Απολυμαντικό χειρός: Εάν δεν διατίθενται εύκολα σαπούνια και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με αλκοόλ τουλάχιστον 60%, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίβοντας τα μέχρι να στεγνώσουν. Σαπούνι και νερό: Το σαπούνι και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή αν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα. Αποφύγετε να αγγίζετε: Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια. Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης Μην μοιράζεστε: Δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητά, ποτά, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας. Πλύνετε καλά μετά τη χρήση: Αφού χρησιμοποιήσετε αυτά τα αντικείμενα, πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό. Καθαρίστε και απολυμάνετε: Πραγματοποιήστε τον καθαρισμό ρουτίνας των επιφανειών υψηλής επιφάνειας αφής. Οι υψηλές επιφάνειες αφής περιλαμβάνουν, τάμπλετ, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες και κομοδίνα. Απολυμάνετε τις περιοχές με σωματικά υγρά: Επίσης, καθαρίστε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά σε αυτά. Οικιακά καθαριστικά: Χρησιμοποιήστε ένα οικιακό καθαριστικό σπρέι ή σκουπίστε, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ετικέτες περιέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του προϊόντος καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την εφαρμογή του προϊόντος, όπως η χρήση γαντιών και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό εξαερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις - όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονικές παθήσεις και ο διαβήτης, για παράδειγμα - φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια COVID-19.


Ειδικοί πληθυσμοί Οι φορείς υγείας έχουν πληροφορίες για άλλους ειδικούς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νίσου από COVID-19, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών από άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν τις εγκύους και τα παιδιά,άστεγοι.


Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις υποδείξεις και τις εντολές της πολιτικής προστασίας και των δημοσίων φορέων χωρίς πανικό αλλά με σοβαρότητα,σύνεση και αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στους νοσούντες. Οι νοσούντες από τον κορωνοιό δεν φέρουν ευθύνη στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν είναι εγκληματίες. Υπομονή και πίστη ώστε να περάσουμε και αυτήν την δοκιμασία


Γαβριήλ Ισαακίδης

Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Διευθυντής πνευμονολογικού τμήματος Cosmoclinic (πρώην Παναγία η Οδηγήτρια)


Πηγές

-CDC (Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ΗΠΑ)

-Υπουργείο Υγείας Ελλάδας

2 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page