top of page

πνευμονολόγος στο σπίτι,γιατρός στο σπίτι,κατοικον ιατρική επισκεψη,SOS ιατροί,home care,ygeiastospiti,doctoranytime,πνευμονολόγοι εοπυυ

Ισαακίδης Γαβριήλ

H ομαλιζουμάμπη (omalizumab) ως θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα και χρόνια ρινοκολ


J Allergy Clin Immunol. 2013 Jan;131(1):117-8.

Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό μάρτυρα κλινική μελέτη φάσης ΙΙ, οι Gevaert P και συν. παρουσιάζουν τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της ομαλιζουμάμπης στην θεραπευτική προσέγγιση αλλεργικών, αλλά και μη αλλεργικών ασθενών με βρογχικό άσθμα και ρινικούς πολύποδες. Ο πρωτογενής στόχος της μελέτης ήταν η ελλάτωση του μεγέθους των ρινικών πολυπόδων, βελτίωση όμως παρατηρήθηκε και στους περισσότερους από τους δευτερογενείς στόχους περιλαμβανομένων της συμπτωματολογίας από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της μελέτης αποτελεί η διαπίστωση πως η βελτίωση αυτή ήταν ανεξάρτητη από την ύπαρξη ατοπίας συμπέρασμα το οποίο υποστηρίζει τον δυνητικό ρόλο που διαδραματίζει η παραγωγή «τοπικής» IgE στις αεροφόρους οδούς.

Περιορισμοί της μελέτης αποτελούν ο μικρός αριθμός (Ν = 24) των ασθενών, οι υψηλότεροι δείκτες ηωσινοφιλικής φλεγμονής στους ασθενείς οι οποίοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο και ο υψηλός ρυθμός αποχώρησης από την μελέτη των τελευταίων (4/8).

Θα πρέπει να επισημανθεί πως εφ΄όσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των Gevaert P και συν. από κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αλλά και από κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η σχέση κόστους-οφέλους διότι το κόστος των θεραπειών με βιολογικούς παράγο

JCI0215786.f2.jpg

ντες είναι εξαιρετικά υψηλό.


1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page